torsdag den 4. juli 2013

Brordag :-)

Da det ligesom nærmede sig, at Lillemor skulle afsted på sin Fjeldvandringstur - spadserer-tur som Per Teilmann så smukt kalder det - i de svenske fjelde på Kungsleden, så tænkte jeg lidt over hvad jeg skulle lave i de 16 dage hvor hun er væk. Jo da - jeg skal da se nogen kunstudstillinger, på lidt museer og sådan....og bl.a. havde jeg tænkt på at tage fri fra arbejde en dag og smutte til Sønderborg for at det de nu havde der om krigen i 1864. Jeg havde nemlig hørt, at de på Sønderborg Slot skulle have en prægtig udstilling herom herunder en stribe kanoner stående i slotsgården. Og så kom jeg til at tænke på, at jeg jo kunne spørge min storebror, den pensionerede Major, om han ville med....og sørme om han ikke syntes, at det var en god ide; dels kunne vi 2 brødre have en hel dag sammen alene og uden koner og børn eller noget og dels kunne han vise mig Sønderborg, for han havde jo boet der et års tid, da han var der på Sergent-skole for ca. 40 år siden.

Det blev en dejlig tur. Han hentede mig i går morges kl. 07,00 og så afsted i morgentrafikken. Vi ankom til Sønderborg Slot; der var en meget let fin-regn i luften så vi gik ind med det samme. Min bror kom straks i snak med billetdamen og spurgte om dette og hint i Sønderborg og langsomt måtte han sande, at stort set ingen af de "interessante steder" fra hans ungdom eksisterede mere; ingen sprut-ruter mere, mange værtshuse nedlagt, masser af huse ned-revet og nye bygninger opført o.s.v. Han blev enig med sig selv om, at vi ikke skulle bruge tid på en rundvisning....vi nøjedes med at slottets samlinger.

Et hjørne af Sønderborg slot.Selvfølgelig ligger der en Ringridningsbane der ved slottet. Han havde fortalt meget om de her Ringrider-fester dernede (mest øl og pølser) så lidt kultur havde der altså været i hans elev-tid på Sergent-skolen.

Og om Slottets 1864 samling var der kun at se en ting: skuffende, yderst skuffende. Der var udstillet 7 geværer (danske og preusiske og østrigske), en 3-4 sabler og en enkelt uniform og meget få andre ting. Selvfølgelig en del malerier - dem som man kender - og lidt plancher og en model af Dybbøl-skanserne...

Han forslog derfor at vi tog ud selve Dybbøl og deres flotte Center for slaget. OK - Lillemor og jeg havde jo været der sidste år, så jeg vidste hvad der var, men vi tog alligevel derud og beså det.
Jeg er jo interesseret i artilleri, så sjovt nok ankom vi ligesom at der var en demonstration i gang om kanonerne og at der lige om lidt skulle laves en demonstrationsafskydning....så det så vi lige:
Der gøres klar.....

 
BANG !!!!!

Eksempel på granat-type der affyredes under slaget.

Uden at være specialist, så har jeg dog en del forstand på det der med kanoner, og jeg syntes at den der affyringsmåde der anvendtes så mærkelig ud, så efter demonstationen fik jeg løbet kanoneren op og spurgt ham om nogen tekniske ting som jeg så fik forklaring på; her anvendte man elektrisk antændelse af krudtet og ikke friction-primers som der bruges rigtigt og dette af sikkerhedshensyn. Vi - min bror, den gamle soldat, blandede sig - fik så en lang og god snak sammen med kanoneren og bl.a. fik jeg indskudt, at det irriterede mig, at jeg ikke kunne få fakta-blade eller andet fra Tøjhus-museet om de kanoner de havde derinde (jeg har bl.a.. fået den forklaring at det havde man ikke !!!) og spurgte kanoneren om han kunne give mig nogen tip til hvor jeg kunne skaffe sådan noget fra...læsestof, bøger o.s.v. Det viste sig, at han havde en del (meget) derhjemme (i PDF-format) hvortil jeg spurgte om jeg kunne låne/få kopi af det og det til eget brug/fornøjelse og ikke kommercielt brug. Han trak lidt på det, men foreslog så at jeg sendte ham en mail, hvilket jeg straks gjorde da jeg kom hjem og nu spændt afventer svar på :-) .

Bagefter købte jeg så en stribe bøger i Museumsbutikken for små kr. 600. Ikke om artilleri/kanoner, men mere om 1864 i almindelighed:

Da vi var hernede, så var min bror af sin kone blevet udstyret med en enkelt lap papir, at hvis og så fremt og så videre....vi nu befandt os i nærheden af Padborg....altså kun hvis.....så kunne vi jo lige hos Fleggaard....der, på den anden side af grænsen....jo lige købe 3 3-liters vin-bokse af et særligt mærke....så vi besluttede os til at "befinde os i nærheden af Padborg" og lige besøge Fleggaard. Min bror fik de 3 vin-bokse.....så købte vi hver især et karton Coca-cola dåser, en plade chokolade hver og jo - min storebror også lige 3 pakker af nogen specielle gode tyske grill-pølser. Jeg fik for resten også smidt et glas Nescafe i kurven. Jeg kiggede da på deres whisky-afdeling og den var bestemt ikke ringe; den havde alle de gængse mærker i forskellige årgangsaftapninger....men ingen af de 2 mærker jeg kan lide. Vi forlod stedet med vores varer og vi var de rene amatører at se på. Vores indkøbsvogn havde jo kun 2 kartoner Cola, 3 pakker pølser, 2 plader chokolade og et glas Nescafe. Vi kunne snildt have båret det. Alle andre havde indkøbsvogne fyldt med øl og vand i flere lag og meget mere...nogen endda flere vogne.....så jo, brødrene her var de rene novicer/amatører :-) .

Vi ville så hjem af og min bror spurgte hvorfor jeg ikke købte noget whisky og jeg fortalte ham så om whisky-verdenen og om hvordan jeg - efter flere års "undersøgen" - nu havde fundet 2 mærker som jeg godt kunne lide og som de ikke havde hos Fleggaard og at jeg ikke bare ville købe god whisky fordi den var der og var billig. Jeg ville bare havde de mærker jeg kunne lide og jeg fortalte, at jeg kun kendte 3 muligvis 4 forretninger i Danmark der handlede lige præcis med de 2 mærker, Glenfarclas og Glendronach, som jeg kan lide og at den ene iøvrigt lå i Christianfeldt. DEN forretning synes min bror så at vi skulle besøge på hjemvejen, for Christianfeldt ligger jo bare 5-6 km fra motovejen der nord for Haderslev.....så det gjorde vi og jeg købte (kr. 775) så den ene af mine 2 yndlingswhisky, nemlig Glendronach 18 år "Allardice"......englene synger, siger jeg jer:


Min bror ville i Christianfeldt lige have en vaffel-is så mens han spiste den, kom vi forbi den lokale boghandel og der i vinduet stod en bog jeg har tænkt på at købe, nemlig en ny-udkommen bog af Bent Hardervig: "Sommer Glæder" (kr. 299) handlende om de gode gamle badehoteller og livet der i gamle dage.....så den nappede jeg så lige med:

Vi var hjemme i Herlev igen ved 18-tiden. Det havde faneme været en dejlig - bare ham og mig. Vi fik godt snakket om mange ting, bl.a. om vore forældre. Vor Mor døde for 40 år siden og vor far døde her i forrige uge 92 år gammel. Ham - vor far - har jeg ikke set i godt 22 år (har...eller havde....cuttet forbindelsen med ham), så det var min bror der ordnede alt det der tingel-tangel med begravelse og Skifteret.....jeg var jo heller ikke med til bisættelsen selvom jeg havde fået at vide han var død...men altså vi fik snakket om en masse ting, bare ham og mig, og det var pisse-hyggeligt. Og vi har besluttet at det er ikke sidste gang vi gør det her.

Og da jeg lige checkede postkassen da jeg kom hjem, så lå der en seddel fra posthuset om at der lå en pakke til mig fra Østfyns Museer......WOW - den bog, der lige er udgivet i 2 bind kaldet "Aarstiderne" med små tegninger/akvareller af Johannes Larsen og digte af Johannes V.Jensen lå til afhentning....så idag Torsdag hentede jeg den og jeg glæder mig som et lille barn til at se og læse den:

Som sagt, den er i 2 bind og ilagt en flot kassette. Det er virkelig guf., det der.

....og ellers har jeg planlagt på Lørdag at skulle ind på Tøjhus-museet og se en ægte amerikansk uniform fra 1860. Den danske hær havde planlagt at skulle anskaffe nye uniformer og indforskrev fra forskellige lande deres uniformer, så man kunne vælge en type der passede til den danske hær. Og den uniform, den danske hær havde i 1864, er faktisk bygget på den amerikanske blot modificeret en smule. Den amerikanske er den som Nordstaterne brugte under borgerkrigen som jo startede i 1861, altså efter den danske hær havde fået et fuldstændigt eksemplar. Såvidt vides, er det det eneste stadig fabriksny eksemplar i verdenen af Nordstatsuniform :-) .

...og på Søndag daffer jeg nok til kunstmuseet Fuglsang ned på Lolland. Der er en udstilling med Olaf Rude akvareller jeg gerne vil se. Den tur bliver jeg alene på, lidt kedeligt....nogen der vil med ? :-)

6 kommentarer:

 1. Apropo's lange, benzinkrævende ture ;)

  SvarSlet
 2. Jep Frankie....den første vi nogensinde har lavet....og formentlig den eneste i år.....bemærk det....det er jo ikke flere gange om ugen som dig ;-)

  SvarSlet
 3. Det lyder som en rigtig hyggelig tur i "gamle nisser" har haft :-)
  Fuglsang står på min to-do liste ;-)

  SvarSlet
 4. hej Jan....lyder oose som en dejlig tur i mine ører....og så er det godt med en bror i dit tilfælde...så man kan få vendt forskellige familieting....det er vigtigt...jeg selv har en søster som jeg ofte ser og vi mødes osse og får dræftet dette og hint om bl.a. os selv og vores familie...og specielt når man har nogle i familien som man ikke har set, er det da rart at få snakket om det....
  Min far døde for en del år tilbage og mine forældre blev skilt da jeg var barn og han er heller ikke én som jeg har set så meget til, dog fik jeg kontakt med ham som voksen og mødtes med ham en hel del gange....men det er da osse noget som min søster og jeg taler om ind imellem, når vi mødes......og hvad det betyder for os, at han ikke har været en del af vores opvækst....sådanne ting er gode at vende med en bror, søster eller hvad man nu har....og så hygger jeg mig osse med min søster iøvrigt som jeg osse kan forstå du gør med din bror...

  er lige kommer hjem fra en cyketur Randers-Silkeborg...ca. 56 km.....hvor vi har sovet i telt i en skov på vejen....min første cyketur med overnatning...og min form er ikke exceptionelt...så jeg har stor respekt for din kone og hendes vandretur...og forstår nu meget bedre hvorfor man bekymrer sig om vægten af de forskellige ting, man medbringer....

  fortsat god sommer herfra...

  anita

  SvarSlet
 5. Kære Jan,

  Jeg skriver til dig, da jeg ivrigt søger et eksemplar af Aarstiderne fra 2013. De to bind er desværre udsolgt. Er det tilfældigvis noget du ligger inde med, eller kender du tilfældigvis nogen, som gerne vil sælge?
  Venligst,
  Sima

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sima.

   Ja, - udgaven fra 2013 blev hurtigt udsolgt. Jeg bestilte den allerede før den udkom og fik heldigvis :-) Jeg er næsten 110 % sikker på, at den blev genoptrykt i 2015 eller 2016 og igen hurtigt udsolgt.

   Jeg har den stadig og sætter stor pris på den....og vil således ikke sælge den. Hvis du kigger ude til højre på min blog, så er der længere oppe et afsnit med "Sider - mine interesser i boglister" og der er en særskilt side om Johannes Larsen og Fynboerne. Af denne kan du se, at jeg har mange bøger om Johannes Larsen (jeg har også mange træ-snit af Johannes Larsen hængende herhjemme). Han er nok den danske maler jeg værdsætter allermest og besøger bl.a. Johannes Larsen Museet i Kerteminde mindst en gang om året.

   Jeg har lige lavet en søgning på www.antikvariat.net og der findes den ikke; kun den gamle udgave fra 1923 med rev. genoptryk i 1924, 1947, 1963 findes.....men det er jo ikke det samme som faksimile-bogen fra 2013.

   Og nej - jeg kender ingen der har den.

   Held og lykke med din fortsatte søgen.

   (direkte link til mine Johannes Larsen bøger:

   http://muligheder.blogspot.dk/p/mine-bger-om-johannes-larsen-og.html

   Slet