søndag den 14. juli 2013

14. Juli er Bastille-dag...Frankrigs Nationaldag.

For godt og vel 20 år siden var vi på ferie i Paris - en af vor mange - og dengang var vores knægt med og han har vel været de her 14 år dengang.

Midtvejs i ferien var det Bastille-dag og byen summede op til denne dag. Der var pyntet op, eller ved at blive det, mange steder. I de 2 sidste dage før Dagen , bemærkede vi en hel del militærfolk, alm. soldater, Fremmedlegionærer (de er let genkendelig i deres uniformer med hvide Kepi's (hatte), Marinere, flådefolk o.s.v., o.s.v. og på aftenen før Bastilledagen, så oplevede vi mange små gade-fester rundt omkring og især på broen mellem Ile de la Cité og Ile Saint Louis i Seinen var der gang i den; blokvogn opstillet med orkester for fuldudblæsning, dansende alm. mennesker i alle aldre, musette-musik hist og her, masser af snak, latter, vin og øl og alle fortorvscafe'er fuldt optaget o.s.v., o.s.v. - altså mægtigt hyggeligt.

På selve dagen gik vi fra hvor vi boede - på pladsen ved Universitetet - og ned ad Boulevard Saint Michel til Seinen. Hold da op hvor der var mange mennesker. Man skal faktiskt mase sig lidt frem og især over broen til Ile de la Cité og derfra og over på den anden side og henad mod Louvre. Der er jo en kæmpe militær-parade der starter oppe bag ved Triumfbuen og så går ned ad Champs Elysée til Concorde-pladsen hvor den deler sig (nærmest slutter ved de store tribuner der) og går på hver side af haven og Louvre.....Det oplevede vi. Også at se jagerfly med Tricolorens farver i røg efter sig, helikoptere i formationer o.s.v.


Vi oplevede jagerflyene med røgfanerne før end vi nåede frem. Vi tog opstilling - der var jo fuldt optaget alle steder og især på Champs Elysée - ved Louvre og oplevede der både Hestegarden komme forbi,


....og masser af kampvogne i forskellige udgaver, med kommandørerne stående stive og urørlige i de åbne tårne og hold da op hvor det larmede at høre dem kører forbi i pæn fart. Der var masser af regimenter, både gående, kørende, artilleriregimenter med kanoner på slæb o.s.v.

Hvad der gjorde størst indtryk på mig og stort set også alle andre tilskuere var, da Fremmedlegionen kom marcherende. De har som de eneste hvide Kepi'er og de går i et speciel langsomt og gyngende tempo i forhold til alle andre marcherende soldater. Der gik et sug igennem tilskuerne da de øjnedes.

Vi brugte et par timer på at se på det hele - vi kunne iøvrigt ikke gøre andet, da vi ikke kunne komme væk på det tidspunkt - og derefter så vi bare på byen og hyggede med alle de mange, mange mennesker.

Om aftenen spiste vi på vores sædvanlige restaurant og gik så ned til Seinen for at gå hen og se fyrværkeriet ved Eiffel-tårnet. Nede ved Seinen var alt kaos. En stor trafikprop af biler der overhovedet ikke bevægede sig.....og sikke der blev dyttet. Kun os fodgængere kunne - om end med besvær - bevæge os fremad. På et tidspunkt blev det åbenbart en Politibil for meget og chaufføren i bilen, der sad midt inde i og omgivet af bunkevis af biler der holdt stille/sad fast, tændte faneme det blå blink og hornet. Det hjalp selvfølgelig ikke en skid...måske lige bortset fra at det fik pisset i kog hos de bilister der var lige omkring ham. Hvad fanden han havde forvente ved jeg ikke, men det har formentlig slået klik for ham.

På himlen kunne vi se store lys-spots kører frem og tilbage i alle mulige farver og det var ret flot at se. Vi nåede næsten, sammen med 1 million andre, hen på plads og fik så set det største fyrværkeri jeg nogen sinde har set. Hold da kæft hvor det var flot. Og sikke nogen store ting der eksploderede og sikke farver der var i det. Og så længe de varede. Og kun lutter glade og feststemte mennesker, der alle tog mylderet med et smil. Det var bare fantastik at opleve.

Jeg ved, at man idag inde i København i kvarteret omkring Lars Bjørnstræde - derinde ved det danske svar på Latinerkvarteret ved Københavns Universitet - fejrer Bastille-dagen i mini-format med masser af franske delikatesser, vin o.s.v. Bare vejret er med dem, for herude i Hjortespring er det gråt og blæsende og kedeligt.....men så kan man jo se Tour de France i TV hvor dagens etape er den til det skaldede bjerg Mont Ventoux.

......og så kommer Lillemor hjem idag fra sin 16 dages tur i de nordsvenske fjelde. Det glæder jeg mig til for jeg har faneme savnet hende.

........iøvrigt tillykke til Frankrig og alle franskmænd med dagen idag.

3 kommentarer:

 1. hej Jan....sådan en mand som dig er da skøn at have...sådan at skrive at man savner sin kone på sin blog....mange points til dig...smil og :O)

  venligst Anita

  SvarSlet
 2. Hej Anita.

  Ja - jeg synes også jeg er skøn at have....jeg kysser hende endda offentligt og går da også holder i hånd med hende offentligt.

  (...men dig og mig imellem, så synes jeg nu, at det er mig der er heldig "at have hende")....

  SvarSlet