søndag den 30. juni 2013

Slaget ved Gettysburg for 150 år siden.........der gad jeg godt være i disse dage...

I disse dage valfarter en mængde amerikanere til den lille by Gettysburg i den sydlige del af staten Pennsylvania i USA. Mange af dem er der for at se, opleve, lære om det slag, der fandt sted der for 150 år siden i dagene 1. - 7. Juli 1863. Andre - mine "kilder" sig mig op til ca. 20.000 - for deltage i de Reenactment's der finder sted derovre. Reenactment er det der også kaldes for "Living History".....eller sagt på en anden måde.....og i det her tilfælde....folk der leger nord- og sydstatssoldater og er udklædt og bevæbnet som sådan som under slaget i 1863. I Danmark er det f.eks. kendt som dem, der bor i Lejre i oldtidsbyen, eller dem som huserer som Middelalder-borgere nede på Lolland ved Nysted eller som Vikinger ved Ribe....

Det i Gettysburg er åbenbart så stort, at selveste tabloid-avisen B.T. i dag har en billedeserie om det og den kan ses ved at trykke her.

Jeg gad godt være der i Gettysburg og opleve alt det der er...og med det mener jeg, at der er en masse symposier, møder, forelæsninger, foredrag, guidede vandre-ture, markeder - både for tingel-tangel af enhver slags relaterende til borgerkrigen, men især af bøger og tidsskrifter. Jeg kender jo qua min interesse for den amerikanske borgerkrig en hel del amerikanske historikere og forfattere og det kunne være rart at møde dem derovre. De fleste er der for at holde foredrag og andre for at sælge og signere bøger...og alle for at møde hinanden og holde kontakterne ved live ved de forskellige arrangementer der er. DET gad jeg godt have været med til.
Det om talte Reenactment-arrangement foregår over flere dage og det lige efter dagene for selve slaget som jo foregik 1.-3- Juli. Slagmarken - som er en National Slagmark og altså under Forbundsregeringens regler og ejendom - ligger Syd-vest for byen....faktiskt lige op til den. Jeg kunne fra mit hotel-værelses svalegang se de nærmeste monumenter derude - og der er de guidede vandre-ture og kun meget lidt reenactment...nærmest bare små opvisninger af afskydning af lidt geværer og visning af lidt infanteri-taktik-øvelser. Selve det store reenactment arrangement foregår på nogen marker, der ligner selve slagmarken utroligt, beliggende nogen 5-8 kilometer Nord-Nordvest for byen og det er her alle de op til 20.000 optrædende er stationeret i lejre fuldstændig som den gang i 1863. De folk der deltager, de lever og ånder for reenactment og deres udstyr er korrekt ned til mindste detalje.....bl.a. har jeg hørt, at visse enheder forbyder deres medlemmer at medbringe mobiltlf. og armbåndsure o.s.v. Der deltager selvfølgelig udover almindelige soldater også kavaleri og artilleri. Op til disse 150 års dage for slaget så deltager det største antal reenactment borgerkrigs kannoner der nogensinde har været samlet til sådan et arrangement. Det sidste jeg har læst mig til er deltagelse af lige ved 100 kanoner. Udover deres deltagelse i de forskellige kamphandlinger, så vil der være opvisninger med kanon-afskydninger såsom enkeltafskydninger, batteri-afskydninger (et sydstatsbatteri var nomalt på 4 kanoner bestående af 2 12 pds.Napoleon's (Bronze-kanoner) og 2 jernkanoner - enten 3 Inch Ordnance Rifles eller 10-pdr. Parrot's - mens nordstatsbatteri var på 6 kanoner og næsten altid af samme type såsom 6 Napoleons, 6 3inch Ordnance Rifles eller 6 Parrot's), Bataljon's afskydninger (4-6 batterier) og endelig hele flokken af kanoner der simulerer indledningen på¨angrebet på slagets 3. dag også kendt som Pickett's Charge hvor der i 1863 deltog ca. 170-200 sydstatskanoner og knap 100 nordstatskanoner. Nu altså godt 100 kanoner - det må være imponerende og frygtindgydende at overvære.

Herunder 2 links til mine ture derover til bl.a. Gettysburg:

Turen i 2012

Turen i 2010
Nåh - det var lidt om det. .......og igår satte jeg Lillemor af Kastrup Lufthavn; hun er nu afsted på 16 dages fjeldvandringstur oppe ved Kebnekaise og Sarek National Park i Nordsverige på Kungsleden. Håber hun får en rigtig god tur som de andre gange hun har været afsted deroppe.  

4 kommentarer:

 1. Jeg spekulerer bare ... Lillemor på spadsereferie ... hvorfor pokker er du så ikke taget til Gettysburg hr. Dresler ??!! ;-)

  SvarSlet
 2. Hej Per.

  Joh - sidste år, da vi var derovre, så snakkede vi om det, netop at det passede med, at Lillemor var afsted på sin "spadserer-tur" i den periode. Der hvor vi boede, var der allerede booket alle værelser i perioden 10.06.2013 - 20.07.2013 altså for folk der ville overvære hele "svineriet" derovre i anledning af 150-året for slaget. Og på mange af de små hoteller, moteller o.s.v. i Gettysburg var der også opslag oppe om optaget i 2013 for samme periode. Udenfor Gettysburg små 5-7 km væk ligger der en bunke (5-7 stk.) pænt store hoteller (Best Western, Quality-Inn o.s.v.) samme sted. Måske var der pladser derude, men det tvivlede "vores" hotel-folk på. Det var noget med, at det var de usædvanligt børne-venlige hoteller der lå derude..... Og det var der, vi boede i 2010 og det er for langt væk. Det lyder åndsvagt, men når man tager i betragtning af, at der er ca. 30 graders varme på dette tidspunkt, og man skal vandre derudefra og ind til og igennem Gettysburg for at komme til slagmarken og Visitorcentre m.m. så er det altså meget spildtid og for varmt til det. Husk på, at i anledning af 150-året så er der ekstremt "restricted" for biler i hele området; der er jo nok en gennemgang af små 100.000 i denne periode under dette arrangement og flere steder omkring og på slagmarken er der netop i den anledning forbudt for privat-biler at færdes.

  Og så gider jeg ikke det der turist-stå-i-kø-halløj til alt på dette tidspunkt. Der vil simpelthen være for mange mennesker til at jeg synes at det vil være sjovt. Bevares - der er altid en del mennesker og besøge Gettysburg men det er så man kan ånde og færdes trods alt. Men altså ikke i år, for der får den hele armen.

  Amerikanere er som regel flinke og rare men de er til gengæld meget larmende og højttalende; de har ikke det Gen der, hvor man tager hensyn til hinanden på museer og restauranter...at der også er andre til stede. De "fylder" meget, hvis jeg må udtrykke det sådan.

  Så jo - det blev overvejet og undersøgt og hurtigt fejet af bordet igen......men jeg gad godt se alle de sær-udstillinger der er tillige med alle de foredrag og symposiums o.s.v.....men sådan er det og man tager nogen valg, ik' ?

  Til gengæld sidder jeg klæbet til pc'en i disse dage fra jeg kommer hjem og til jeg går i sent i seng; der er så mange ting at se derovre på Internettet i form af video-indslag og interview både skrevne og "tv-sendte" samt foredrag og indlæg o.s.v. så jeg næsten ikke kan følge med i det hele.....så det er sådan jeg "fejrer" 150-året for slaget.

  SvarSlet
 3. ....og Per igen:

  Smider lige dette link fra en af mine amerikanske venners blog derovre fra som han skriver og opdatere løbende hele dagen igennem:

  http://markerhunter.wordpress.com/2013/07/01/gettysburg-150th-day-one/

  Prøv lige at se menneskemængden til bare denne tur. Jeg skriver dette her kl. 19,10...d.v.s. at klokken derovre er 13,10 så det er en tidlig start.....og der er altså masser af lignende guidede ture samtidigt og efterfølgende så pyha....der er mange mennesker...

  SvarSlet
  Svar
  1. Hold da op ... der myldrer bare med folk. Du er vist ikke helt alene om den interesse/hobby ;-)

   Slet