mandag den 26. november 2012

Nyt "Header-billede"......bare fordi.....man kan.


Ja - der er kommet et nyt Header-billede på bloggen her. Jeg syntes at der trængte til en forandring på en eller anden måde, men som I kan se, så er forandringen alligevel ikke så stor. Det er stadig noget med den amerikanske borgerkrig.

Det gamle billede, som ses nedenfor, er fra vores USA-tur i 2010. Billedet viser mig stående ved en af kanonerne - en 3 Inch Ordnance Rifle - tilhørende Løjtnant Alonzo Cushing's Batteri A, 4. US Artilleri-regiment lige mellem The Angle og The Corpse of Tree's tæt ved High Water Mark of the Confederacy på Slagmarken ved Gettysburg i Pennsylvania, USA.

Alonzo Cushing blev født d. 19.Januar 1841 i Wisconsin og gik på officersskolen West Point som han tog eksamen fra i 1861 - altså lige omkring starten af den amerikanske borgerkrig. Han var jo fra en af de nordlige stater og forblev tro mod unionen. Herunder ses et billede fra hans Kadet-tid på West Point.

Han deltog i slaget ved Chancellorsville omkring d. 1.Maj 1863 - det slag hvor sydstatsgeneralen Thomas J. "Stonewall" Jackson blev såret i og døde 10 dage senere. Jeg har set "Stonewall" Jackson's døds-sted - huset - og nogen af hans personlige militær-effekter i Richmond.

På billedet ovenover ses Alonzo Cushing i midten stående i bagerste række og billedet er taget i foråret 1863. Han er en ren knægt at se på, ik' ? Han var kun 22 år da han døde.

Under slaget ved Gettysburg, d. 1.Juli til d. 3. Juli 1863, deltog Cushing med sit batteri - som bestod af 6 stk. 3 Inch Ordnance Rifles (altså 6 kanoner) - på slagets 3. dag og var placeret på Cemetery Hill lige ved det der i dag kaldes for The Angle og The Corpse of Tree's. Dette sted var selve fokuspunktet for Sydstatshærens angreb. Ca. kl. 13,00 startede Sydstatshæren et artilleri-angreb/kanonade mod dette punkt med godt 180-190 kanoner. Kanonaden varede ca. 1,5 time. Tænk at stå der på bakken som "modtager" af dette artilleri-angreb. Det må have været  frygteligt.Der blev dræbt og såret en del Nordstats-soldater,  herunder Cushing som blev såret, under denne kanonade, men ikke så mange som man skulle tro.

Efter ca. 1,5 time uafbrudt beskydning startede Sydstaterne så deres infanteri-angreb. Ca 13.500- 15.000 mand angreb nu over slagmarken og igen direkte mod Cushings batteri. Undervejs i artilleribeskydningen var Cushing blevet såret i skulderen af en granat-splint. Under selve infanteri-angrebet blev Cushing yderligere såret af et granat-stykke som ramte ham i den allernederste del af maven og i kønsdelene, så han måtte holde tarmene på plads med den ene hånd mens han lå og blev støttet af sin Sergent på jorden. Han ville ikke forlade sine kanoner men lå på jorden og dirigerede deres skyden mod de angribende Sydstatsfolk.

Nådestødet fik han, da Sydstatssoldaterne - dem der stadig levede - nåede frem til kanonerne, idet han fik et geværskud der gik gennem hans mund og ud gennem baghovedet. 

Nedenfor ses et maleri af de angribende sydstatssoldater der er nået op mellem kanonerne. Måske Cushing er en af de blå faldne i forgrunden. På billedet ses Sydstatsgeneralen Lewis Armistead med sin hat siddende på spidsen af sin sabel. Armistead bliver dødeligt såret da han når hen til kanonen. Der er rejst en lille sten der markerer stedet hvor Armistead falder....ligesom der er en stor Mindesten for Cushing mellem kanonerne. Forresten så jeg Armisteads sværd o.s.v. på et museum i Richmond i 2010.

Nok om det.

Det ny "Header-billede" som ses nedenfor er taget her i Maj 2012 hvor jeg var derovre igen. Udover 5 dages ophold i Gettysburg og total gennemtraven og fotograferen af slagmarken igen (som i 2010) besøgte jeg også slagmarken for Slaget ved Antietam i staten Maryland. Dette slag fandt sted d. 17. September 1862 og kendes delvist også under navnet "Artillery Hell". Iøvrigt kalder Nordstaterne slaget for "ved Antietam" efter lille flod og Sydstaterne slaget for "ved Sharpsburg" efter nærmeste by.  På billedet står jeg ved en opstilling af 4 forskellige typer kanoner, der blev anvendt under slaget. I baggrunden ses en hvid bygning - Dunker Church - og hvis I ser efter kan I i billedets forgrund se en opsat tavle med et foto taget 2 dage efter slaget i 1862 fra nøjagtig samme sted.

 
 
Herunder er vist det nævnte billede fra 19. September 1862, altså 2 dage efter slaget og hvor man kan se døde sydstatssoldater som ligger og venter på at blive begravet. Da jeg stod der - det er mig I kan se med kasket på billedet herover - og så på tavlen med det sort/hvide foto taget fra dette sted, ja - så havde jeg, på trods af 30 graders varme, gåsehud.
 
Nåh - men det er så lidt gamle og mit nye "Header-billede".

1 kommentar: