lørdag den 1. september 2012

Randzoner.........et DR interview.

Indrømmet. Jeg fik ikke lige starten af interviewet....de første 10-20 sekunder, men jeg fik resten.

Det er jo sådan, at der indføres en lov om Randzoner - 10 meter på hver side af et vandløb - der ikke mere må dyrkes, idet vores vandmiljø skal bedres. Selvfølgelig er der jo ballade om det. Landmændene raser selvom de bliver kompenseret økonomisk o.s.v., o.s.v.

At regeringen - den nuværende - indfører dette lige nu, skyldes at EU er ved at rulle en retssag ud mod Danmark for endnu ikke at have lavet/indført loven....med andre ord og sagt ligeud: den gamle Venstre-regering syltede sagen (de er jo landmændenes ypperste fortalere og forsvarere) og den nuværende regering indfører så loven noget forhastet bl.a. på baggrund af de undersøgelser der er foretaget under Venstre-regeringen og det altså på baggrund af EU' s retslige udspil.

DR's TV-avis havde så her til aften et direkte interview med Fødevareministeren om den nye lov og landmændenes protester o.s.v.

Nyhedsvært og interviewer var Klaus Bundgård Povlsen, som ses herunder:

Som sagt var det direkte  fra Gundsømagle, hvor Fødevareminister Mette Gjerskov (hun er herunder)
stod i sin have og blev interviewet. Klaus Bundgård Povlsen spurgte meget til den her 10 meters-zone og om hvorfor det lige var 10 meter og om hvorfor der ikke var taget hensyn til geografiske forhold o.s.v.

Mette Gjerskov fortalte om baggrunden og især om det her med at loven kom nu på baggrund af Venstre-regeringens nølen og EU's tiltag. Klaus Bundgård Povlsen sad med en rapport fra DMU (Danmarks Miljøundersøgelser) hvorfra han citerede at DMU anslog at effekten var ca. 4-500 tons kvælstof........og dermed, som Klaus Bundgård Povlsen fremførte, ikke i overensstemmelse med lovens anslåede effekt på ca. 2.500 ton og dernæst om hvorfor man ikke fulgte eksperterne o.s.v. Mette Gjerskov sagde så, at hun stod i sin have og ikke lige kendte den rapport fra DMU, hvortil Klaus Bundgård Povlsen (triumferende?) sagde, at den var fra (vistnok) Maj 2011. Den greb Mette Gjerskov behændigt og sagde, at så var den jo fra før lovforslaget og at den dermed indgik sammen med alt det andet materiale i regeringens overvejelser og dermed også i lovforslaget.

Hmmm....det tog så noget af luften ud af Klaus Bundgård Povlsen, men så smed han så sit "vinder-kort" og spurgte om hvorfor man så indførte noget forkert hvorefter Mette Gjerskov rapt fik svaret noget med, at man som sagt, på baggrund af den forrige regerings mangelfulde arbejde, var bekendt med visse mangler (de føromtalte beregninger om evt. andre størrelser af zonerne fra lovens 10 meter til f.eks. 5 eller 20, 25 eller mere alt afhængig af geografiske forhold o.s.v.) og at man måtte afvente en periode før end man kunne se effekten og om der som sagt dermed var grundlag for evt. ændringer. Sådan. Punktum.

Klaus Bundgård Povlsen fik hurtigt afsluttet interviewet.

Lige da Klaus Bundgård Povlsen stillede spørgsmålet, om hvor man så indførte det forkerte (!!!!) så tøvede Mette Gjerskov lige en brøkdel af et sekund inden hun svarede og jeg kunne se en hurtig lille løftning (mener jeg da) af hendes øjenbryn. Jeg er 110 % sikker på, at hun tænkte det samme som jeg:

Hvorfor siger han at det er forkert ? Er han ekspert siden han siger det ? Eller er det en politisk udspørgning ?

Hvad belæg har Klaus Bundgård Povlsen for at spørge om det ? Jeg undres ihvertfald. På mig virkede  hele interviewet meget aggressivt, at man prøvede at fange Mette Gjerskov i "et-eller-andet".

Hvorfor ikke bare lave et interview uden at være aggressiv ? (Ja - jeg ved godt, at politikere kan snakke uden om så det basker). Er det den ny stil hos DR ?

2 kommentarer:

 1. Fordi der ikke findes nogen rapport fra DMU. DMU har INGEN rapport der vurdere effekten af randzonerne til 400-600 tons. Det er en overskrift på interesseorganisationen Bæredygtig Landbrugs hjemmeside. Men Bundgård angav kilden som DMU. Trist at landets ypperste nyhedsmedie har så lemfældig en omgang med deres kilder. http://www.baeredygtigtlandbrug.dk/nyheder/randzoner-fjerner-blot-4-600-tons-kvaelstof.aspx

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har helt ret i nyhedsmediernes lemfældige omgang med bl.a. deres kilder.

   Jeg ved ikke hvor meget du har set på/til bloggen her, men jeg har et par indlæg netop omkring journalisterne og om hvor dårlige de er til interview o.s.v. ligesom deres såkaldte konklusioner, der nogen gange er grebet ud af den blå luft....og som befolkningen desværre tror på, fordi journalisten altid får det sidste ord.


   Men bortset fra det, er jeg enig med ministeren om det her med randzonerne.

   Slet