torsdag den 20. september 2012

En smule indkøb til hylderne...sindet,øjnene og ørerne..

Ja, - så har jeg gjort det igen; været ude og købe lidt bøger....bare en smule....og som vanligt ikke noget skønlitterært, men om det I ved nok.....kunst, historie, arkitektur, den amerikanske borgerkrig og 1864.

Men først vil jeg give jer en smagsprøve:

".....Det blev i det Foregående bemærket, at det riflede Skyts gav Projektilet en større Skudsikkerhed, fordi det i Løbet erholder en Omdreining om en Axe sammenfaldende med Kjernelinien; denne Omdreining i en bestemt Retning tilsteder Anvendelsen af andre Former end Kuglen; ved at give projektilet en større Længde end Kuglen og derved forøge Massen, og ved at give dets Forpart en Form, der er bedre skikket til at kløve Luften, opnaaer man tillige den Fordeel, at Projektilet gjennem en længere Deel af Banen beholder en forholdsviis større Deel af den ved Krudtet meddeelte Virkningsevne end Kuglen. Ved at ændre Forholdet mellem Projektilets Længde og Diameter og ved at give det forskjellig Form af Forparten, kan ....o.s.v., o.s.v. ...."

Fik I det ? Det er fra

"Bemærkninger om Det Danske Artillerie samt om dets Deeltagelse i Krigen 1864 af H.de Jonquières, Major i det kongelige Artilleri. Kjöbenhavn. I Commission hos C.A.Reitzel. Thieles Bogtrykkeri. 1865."

Ja - det er nørden der slår til igen ;-) .....altså mig og min interesse for især artilleri under den amerikanske borgerkrig 1861-1865 samt det tilsvarende danske under krigen i 1864....Dybbøl og Als og alt det der.

Det er et utroligt sprog, ikke ? Dansk fra en rapport lavet i 1865 på baggrund af erfaringerne fra krigen året før i 1864. Kan I så forestille jer, at jeg OGSÅ...eller mest....læser den slags på amerikansk ? Altså amerikansk sprog fra 1860'erne og frem mod århundredeskiftet 1900 og ti-året derefter. Uhyre interessant og man skal faneme holde tungen lige i munden for at få det hele med. Nuvel - små 30 års erfaring i at læse den slags giver en hvis kendskab, så det er ikke så slemt.

Men videre:

Også om 1864 Lars Lindebergs "De så det ske - 1864" og "Kampen ved Skanse V den 18. April 1864 som oplevet af tre der deltog" ved H.H.Holden-Jensen.

The common soldier of the civil war af Bell E.Wiley.

Alle ovenstående anskaffet antikvarisk.

Stephanie Surrugue's "Enegænger - portræt af en prins (Henrik).

Og så noget kunst:

Katalog på 290 sider om Jais Nielsen samt Katalog på 281 sider om J.F.Willumsen. Begge fra Museum Sønderjylland i Tønder.

Mette Bøgh Jensen: Brøndums Spisesal på 311 sider.

Katalog Krøyer - i internationalt lys. 364 sider.

Og så endelig Peter Olesen: København - bag facaderne samt København - mellem husene og endelig Peter Olesen viser rundt i Københavns havn. De 3 Peter Olesen bøger anskaffet antikvarisk.

....tror at der er læsestof til hen på efteråret ;-)  .....og der ligger jo stadig lidt "gammelt" indkøb og venter.

Og så har Lillemor og jeg købt billetter til balletten "La Bayadere" på det Kongelige Teaters gamle scene på Kgs. Nytorv. Den ballet så vi i sommers i New York med America Ballet på The Metropolitan. Det er en ny-opsætning på det kongelige af Balletmester Nikolaj Hübbe. Det er sjovt, fordi netop Nikolaj Hübbe var - sammen med os - med på flyveren til New York i sommers og det var så åbenbart derfor, han var derovre; for st se/studere den version af "La Bayadere".

Vi har også købt billetter til operaen "Madame Butterfly" ude i/på den ny "Operaen" på Dokøen. Og så hører det med, at vi har købt til os selv og til sønnen og svigerdatteren også. Det bliver deres første møder med ballet og opera. Det er på tide de oplever noget "ordentligt, seriøst kunst" ;-)

1 kommentar:

  1. I sørger godt for den yngre generation! La Bayadere gad jeg i den grad også godt se, men det bliver nok først til marts.

    SvarSlet