onsdag den 22. august 2012

Gl. Skagen og Tønder 2012

I år har vi delt vores sommerferie i 2 dele; første del var jo vores tur til USA (Gettysburg og New York) i Maj måned og anden del var så her i August i ugerne 33 og 34.

Lillemor har en kollega, der har en storesøster, som har et sommerhus i Gl.Skagen. Det sommerhus har vi lånt 8 gange før og dennegang, altså d. 9.gang var altså i uge 33 fra lørdag til lørdag hvorefter vi havde booket 3 overnatninger i Tønder - altså først i det nordligste af Jylland og så i det sydligste Jylland :-)

Lørdag morgen tog vi tidligt afsted og var i Gl.Skagen omkring 14-tiden. Sommerhuset ligger som det næstsidste før klitterne og lignede sig selv. Der er den store fordel ved denne beliggenhed, at der ikke er andre sommerhuse foran det og der altså foran - stik øst - er en stor hede eller strand eng uden bebyggelse.

Husets hovedindgang, som altså vender mod øst, ses nedenfor...inkl. Lillemor ved morgenfoderet. Bemærk, at der til højre for døren er en bænk. Den bænk er min yndlingsbænk i hele verdenen. Her sidder jeg altid og nyder det. Hjernen tømmes, jeg "mediterer" - lader tankerne flyve og flyde og bare sidder der med heden/strand engen foran mig. Hver morgen er jeg oppe før solopgang...en 5-10 minutter før.....ca. kl. 05,45.....og sidder så klar med kaffen og smøger og ser solen stå op og sprede sit lys og mærke varmen. Her sidder jeg så et par timer før end Lillemor vågner og kommer ud og fortsætter så med at sidde her et par timer mere til hen ad 9-10 tiden, så i bad og så ud på bænken igen og tørre i solen på bænken.

Det skal bemærkes, at vi hver eneste dag havde mellem 25 og 30 graders varme og stort set skyfrit hele tiden - der drev da enkelte skyer ind fra havet - vi kan høre havet og vi/jeg kan også høre Havternerne flyve forbi der nede på stranden.

Første dag var vi lige ude og hilse på på Grenen.

Nogen steder er der fantastiske mønstre i sandet i vandkanten og lyset er, som malerne jo fandt ud der i 1880'erne, jo helt utroligt.
På vej tilbage på nordsiden af Grenen så vi en hel del Sandløbere, et par Almindelige Ryler og vistnok også en Temmincks Ryle......ud over de sædvanlige bunker af Svartbage og Sølvmåger.

Et sted i kltterne fandt jeg denne døde Hugorm. Ellers så jeg af dyr deroppe Rådyr på heden foran sommerhuset hver morgen, adskillige Harer og en enkelt Spidsmus.

Foran sommerhuset vrimlede det altid med Hvid Vipstjerte og enkelt Stenpikkere, Lærker og Gulspurve. En dag sad jeg og kiggede på en lille familie af Vipstjerter, da jeg lige pludselig opdager  en Tårnfalk der kom bagfra over vores hus. Den dykkede lidt ned, musede et par sekunder og slog så ned bag noget halvhøjt græs. Wow nåede jeg at tænke, da Tårnfalken lettede igen....med en Hvid Vipstjert i kløerne...og fløj over mig og væk igen. Det var sket omkring 10 meter fra mig. Fantastiskt.
Herover ses bare en solnedgang fra huset af over klitten. En enkelt dag var der kommet lidt tynde skyer om aftenen da solen var ved at gå ned og derfor tog jeg dette billede. Et par tidlige morgener oplevede jeg kortvarigt bi-sole.

Når man er "gammel" Skagens-farer, så er der ikke så meget man skal se...nå at se. Vi havde total afslapning derude i Gl.Skagen - jeg elsker simpelthen at sidde på den bænk. Jeg har siddet på bænken i fugletræktiden om foråret/forsommeren engang og havde bare den ene rovfugl efter den anden trækkende henover huset; Vandrefalke, Lærkefalke, Dværgfalke, Musvåger, Røde Glenter, en enkelt Sort Glente, lidt Hvepsevåger, et par Havørne, en Lille Skrigeørn og...tada....endda en Slangeørn....og så alle småfuglene også i krat og på hede/strand engen. Dennegang var der altså stort set ikke andet end de før nævnte små-fugle, men hvad gør det.

Selvfølgelig var vi inde i Skagen. Om søndagen havde vi 34 års bryllupsdag og spiste en kanonmiddag med alt hvad der hører til på Brøndums Hotel.

Frokost indtog vi et par gange nede på havnen ved de gamle pakhuse:

Der var en del mennesker/turister i Skagen men man kunne godt mærke, at højsæsonen var ovre og gudsketak og lov for det.

En eftermiddag var vi på besøg i Drachmann's hus til et arrangement - "Causerier i haven om Drachmann's kvinder". Det blev holdt af Birgit Bernht som fortalte levende og medlevende. Herligt.

En anden aften var vi samme sted til et arrangement med Drachmann's-kvartetten: Ann-Marie Gabrielsson (som sang med en pragtfuld vise-stemme), Jesper Hegaard spillede på klaver, Drachmann's eget gamle klaver hvilket gav en noget speciel klang samt Birgit og Poul Bernht som begge fortalte anekdoter og læste digte op.

Nedenfor ses stående ved træet ved Drachmann's hus Ann-Marie Gabrielsson (t.v.) og Birgit Bernht (t.h.). Det er før arrangementet hvor vi sad i haven og sippede til kold hvidvin.

Arrangementet blev holdt i Drachmann's atelier hvor der var sat stole op. Vi var vel en små 35 personer i det lille rum der kun oplystes af stearinlys og i den allerede lune sommeraften så blev der en hel del varmere.

Det var en dejlig aften hvor vi ind i mellem sang med på sangene, bl.a. den allerførste som var lavet af den gamle skolelærer i Skagen, Harald Bergstedt, i Skagen i 1921. Sangen var: "Jeg ved en lærkerede..." og utroligt nok kunne vi alle teksten udenad og sang løs af  karsken bælg. Herligt.

Vi var også ude på museet på Grenen og se den udstilling der var der. Herunder ses 2 dejlige damer (det er Lillemor til højre):

Selvfølgelig var vi også på Skagen Museum og se særudstillingen om Krøyer i internationalismens tegn...eller hvad den nu hed. Det gode ved den var, at der var indlånt billeder fra andre museer og private samlinger, som man ikke ser hver dag, bl.a. Hip-Hip-Hurra som til dagligt hænger i Gøteborg.Herunder ses Krøyers gamle og første atelier i Skagen. Det er beliggende i haven til museet.

Herunder også en lille statue/figursamling eller hvad sådan en nu hedder af Svend Wiig Hansen og den minder meget om de 4 store hvide statuer der står lige nord for Esbjerg og som i daglig esbjergensisk tale kaldes for "4 hvide mænd på lokum" :-)

En anden aften var til foredrag på Skagen Museum. Foredragsholderen var fhv. neurolog Ib Søgaard. Han havde lavet en bog som hedder "Krøyer - bag om facaden" og som i korte træk handler om Krøyers sygdom (manio-depressiv) og om hans mors samme samt om hans opvækst. Han var noget tør i det, men foredraget var godt. Herunder ses de mange tilhørere:


Når man færdes i Skagen og i Gl.Skagen så er de fremherskende farver gule, røde og hvide....og så den blå himmel.

Vi spiste en dag en let frokost på Ruth's hotel i Gl. Skagen. Vi fik hver i sær: Et stk. ristet brød med Kantarel- og Karl Johan svampe a la creme samt et glas kold Sancerre hvidvin + en karaffel is-vand, derefter et lille stk. tærte med en klump vanille-is til og der til kaffe. Vi fik altså begge ovenstående. Pris 920 danske kroner excl. drikkepenge. Så har man prøvet det :-)
 
 Men det smagte altså pragtfuldt.......
 
Efter 7 varme dage i Gl.Skagen med blå himmel, meget få skyer en enkelt dag glidende forbi og næsten ingen vind tog vi så afsted og kørte til Tønder, hvor vi ankom lidt over middagstid. Her var om muligt endnu varmere og så var det endda fugtig varme, hvor det i Gl.Skagen havde været tør varme. Vi boede på Hotel Tønderhus - et dejligt sted lige ved kunstmuseet og vandtårnet.

Vi har været i Tønder en del gange og det er en hyggelig by med flotte små huse og mange af dem har flotte døre og indgangspartier. Herunder et lille udvalg:


Herunder ses kirken i Tønder fra torvet af. Spiret er beklædt med spån-træ. Herligt.

Vi besøgte en af dagene Dybbøl for at se besøgscentret der. Herunder ses et par kanoner, Dybbøl Mølle og yours truly; det var ca. 100 grader varmt den dag.

Herunder en model af en af skanserne. Besøgscentret er helt fint og et besøg værd.

....og selvfølgelig var der kanoner der skulle undersøges nærmere :-)

På denne kanon står der på ildrøret (det er kanon-røret for jer ignoranter): "Jeg kæmpede for Danmarks sag i 8. Batteri i 1864 fra Dybbølstillingen i 1864 under stormen paa Dybbøl". Sådan.

Og så lige et par forto af en speciel bil: Gadeversionen af Audi R8. Det er den bil, der bruges i Le Mans 24 timers løbet og som Tom Kristensen har vundet i en hel del gange. Gadeversionen ser unægtelig lidt anderledes ud i forhold til Le Mans raceren.


Herunder er et kig gennem bagruden og ned i motorrummet: Imponerende ganske enkelt.
 
 
Vi tog hjem fra Tønder allerede om Mandagen p.g.a. varmen, altså en dag før tid. Men alt i alt har det været en god ferie, med god mad og vine og lokale øl, masser af afslapning og en hel del bog-indkøb m.m. 

1 kommentar:

  1. hej Jan....det ser ud til at I virkelig har nydt det og slappet rigtig meget af med både foredrag og ren væren på bænken.....det skal der jo også til i et travlt arbejdsliv.....

    dejligt at læse med her ....

    venligst Anita

    SvarSlet