fredag den 6. april 2012

Hornborgasøen 2012 - ny rekord 26.500 Traner....og vi var der...

Lillemor og jeg har i dagene Mandag d. 2. April til og med Torsdag d. 5. April været på "vores årlige tur" til Hornborga Søen i Västra Götland i Sverige. Hornborga søen er beliggende mellem de 2 store søer Vänern og Vättern. Vi havde - igen - lejet hytte eller "Stuga" om man vil hos Hornborgasjöns Stugby, som ligger i den nordlige ende af søen på en ås eller lille "bjerg-kæde/rand" kaldet Billingen.
Det var en nybygget "stuga" med fin udsigt over søen. Om morgenen og om aftenen kunne vi se og høre Traner her, ligesom der var aktivitet af Musvåger, Stor Flagspætte, Grønspætte, Ravn, Stor Regnspove, Skovskade over og rundt om os lige som vi havde besøg af Rådyr hver morgen og aften.
På billedet herunder - den nordlige del af søen - kan man til højre ane nogen marker og vådområder og det var der vi hørte indflyvende Traner om aftenen.
Vi ankom som sagt Mandag eftermiddag. Det eneste vi lavede denne dag var at slappe af, nyde udsigten og en lille smuttur til Hornborga Søens Naturum som kun ligger få km væk fra hvor vi bor.

Næste morgen, Tirsdag, tog vi så ved middagstid til Tranedansen som er "Hovedpunktet" for Tranerne deroppe. Vi har jo været der nogen gange før, så vi parkerede ved Bjurum Kirke og fik lidt kaffe der og beså kirken.
Dette - billedet ovenfor - er det allerførste man ser, når man kommer kørende til kirken: Traner i massevis stående på kanten af bakken.

Herunder ses Bjurum Kirke fra "Trandansen" - ganske mange Traner, ik' ?
Vi var inde og se kirken og derinde bemærkede jeg disse 2 lange stænger med poser påmonteret. De sad på en række oppe ved klaveret (der er orgel) i nærheden af alteret. Det er til indføring på bænkeradernerne så man kan få noget kollekt = skillinger i posen :-) . Alle kan nås på den måde :-D .

Men altså Tranerne; da vi var der i de dage, så var der ny rekord: hele 26.500 Traner blev der optalt om aftenen flyvende til rast ved søen. DET er mange, ufatteligt mange. De foregående dage havde der været 16.-17.000 men nu 26.500. Dagen efter var der "sølle" 21.400 og dagen efter igen kun 15.800.

Vi har gennem årene været der mens der har været alt mellem 8.000 og nu altså 26.500. Uanset hvad, så er det mange og de er der bare overalt i området:Sådanne flokke, som den nedenfor, kommer hele tiden indflyvende..........


Man kan ved at trykke her se statistikkerne for Trane-antalet HER.

Senere var vi ude at se ruinen af Gudhem Kloster. Jan Guillou har jo skrevet en stribe romaner om en Tempel-ridder, Arn, og de bøger foregår i området, som altså er spækket med steder fra bøgerne. Det er blevet - ved siden af det med Tranerne - en hel lille turistindustri.

Området er også pænt dækket ind med kunstnere og ateliere. Der er rimeligt mange. Vi besøgte en af dem, som har fået "banket" noget af en virksomhed op, nemlig Göran Löfwing. Ud over at han er dygtig som maler i olie og akvarel og ved tryk af litografier, så er han også benyttet meget som illustrator og til baggrundsmalerier på forskellige museer - om dyr forstås. Han har fået udbygget sit atelier med cafe/restaurant som også kan bruges til konferencer. Der afholdes forskellige udstillinger, kunst-kurser, foredrag og spillemandsaftener og meget af det styres af hans hustru.
Jeg købte en bog af og om ham og den er, udover de flotte ting der i, også meget humoristisk.

En formiddag var vi ude på Skövde Skjutfält for at se om der var nogen "spillende eller dansende" Urfugle. Et par dage for inden, havde der været udmeldt hele 19 dansende hanner derude. Vi så ikke en eneste, men det skyldtes nok tidspunktet = for sent på morgenen/formiddagen. Vi har tidligere - en anden gang for år tilbage - haft fornøjelsen af at se Urfugle der ude. Men altså ikke dennegang. Kun Lærker, Musvåger og Misteldossel var der nu.
At hele området øst og sydøst for Skövde er militært fik vi at høre, da vi vi pludselig hørte kanoner skyde i det fjerne. Det skal lige indskydes (!), at hvis området IKKE er lukket med bomme, så må man godt færdes der. Der er flere skyde-felter i området. Men altså de her brag afstedkom i det fjerne nedenstående syn:

Man kan se røgen stige op der i horisonten bag træerne. Og vished for at det er militært område får man, når man se sådan "en karl" parkeret udenfor:

Vejret var godt, altså koldt men godt. Nogen morgener var der minus 9 grader og op ad dagen steg det til hele plus 5-7 grader. Men ellers flot med blå himmel og næsten ingen vind.

Hver aften havde vi de flotteste solnedgange man kan ønske sig. Det er helt utroligt at se på og især de sidste par minutter går hurtigt.
Lige når solens sidste kant forsvinder bag horisonten, så er det lige som om, at himlen eksploderer i de flotteste gule, orange og røde farver. Fantastisk skuespil.....og så er det helt gratis at overvære.

Men altså en dejlig tur alt i alt. På vejen hjemad så vi dødt Vildsvin ligge i vejkanten. Lidt vel overraskende - OK vi ved de lever deroppe - men herhjemme er det højst et Pindsvin eller en kat eller Råge eller anden fugl. Ellers var det mest Musvåger og Røde Glenter der sås på himlen.

7 kommentarer:

 1. Det lyder som en pragtfuld tur!

  Selv om jeg ikke har fugle som hobby, har jeg tit tænkt, at jeg gerne ville til Sverige og se tranedans. Hvad kostede jeres hytte?

  SvarSlet
 2. Fin tur i har haft og tillykke med den nye rekord af Traner, 26500 Traner er godt nok mange!!!
  På vores (LFR og undertegnedes) første tur derop i april 2008 havde vi 15300 Traner der var rekord dengang, og sidst vi var deroppe, her i marts 2012, havde vi 12600 Traner, som jeg også synes var mange...
  Se i øvrigt vores gamle rapport fra Hornborga her:
  https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxmcmFua2Rlc3RpbmdzaGplbW1lc2lkZXxneDoyMzkyMzI3YTVlNDZkZTBl

  SvarSlet
 3. Hej Rasmine...

  Vi gav kr. 2.530 i danske kroner for 3 dage/overnatninger. Vi ankom jo om Mandagen og tog afsted om Torsdagen, så 3 nætter :-)

  SvarSlet
 4. Sikke et tal, 26.500 Traner! Vildt! Jeg kunne ligeledes godt tænke mig en dag at komme over at se tranedans! Men indtil videre må jeg klare mig med den kommende tur til København... :-)

  SvarSlet
 5. Skal du til København, Brian ? "Vild med dans"-eller-noget-lignende ?? :-) Det er vel noget DOF-Caretaker halløj du skal til ? Hvornår ?

  SvarSlet
 6. Nop, det er ikke Vild med tosse-kasse! ;-)

  Dog har det lidt med DOF at gøre, idet formålet er en større indkøbs ordre ved Naturbutikken som jeg ganske enkelt ikke tør overlade til Post Danmark, så har de også mindre at smide væk! Jeg har så valgt at lave en to dagstur ud af det med besøg i de lokale parker og søer i indre by, samt et besøg ved Naturhistorisk Museum. Det bliver en fredag kl. 12, til lørdag kl. 17/18-tiden. Selve datoen kender jeg ikke endnu, da flere ting skal falde på plads først. Men jeg håber det kunne blive den kommende weekend... håber/hvis...

  SvarSlet
 7. Hold da helt op ... så fylder mine 10 traner fra Vejlerne her i Påsken godt nok ikke meget ;-)
  Men ellers lyder det som en tur, man nok bliver nødt til at prøve :-)

  SvarSlet