søndag den 8. maj 2011

Kullen - i Sverige...Søndag d. 8.Maj 2011.....

På denne dejlige Søndag besluttede Lillemor og jeg at stikke en smut-tur til Kullen i Sverige. Kullen er det sted hvor, iflg. de gamle sagn som I selvfølgelig allesammen kender, Palnatoke i et væddemål tog turen ned på ski.......men det er altså et sagn. Nåh - men altså, vi ankom ved 10,30 tiden efter en rolig færgetur Helsingør-Hälsingborg. Der var allerede en hel del mennesker og på P-pladsen kunne man se en overvægt af danske biler. Vi var altså ikke de eneste, der havde fået den ide. Men området er stort og man vadede ikke oveni hinanden.
Billedet ovenfor er fra Naturum derude. En mægtig plakat. Som man kan se er det en halv-ø og nærmest ren klippe hele vejen rundt.


Fyret ligger i 78 meters højde og der er en fantastisk udsigt hele vejen rundt...også til Danmark. Man kan ane Helsingør i det fjerne, når man kigger mod syd. Ellers er det kysten mod Gilleleje der er nærmest.

Det er som sagt et klippe-landskab. Der er masser af fugle; f.eks. en del Røde Glenter, Musvåger, Tårnfalke af Rovfuglene så vi og så alle de almindelige klippe- og skov-fugle; Bogfinker, Gransanger, Jernspurv, Stor Flagspætte, Hvide Hvipstjerter, Landsvaler og Sandrosler var de fleste vi så og hørte.
På de stejle klipper "hænger der rundt omkring" folk, der øver sig i rappelling...nedfiring i/med tov...kommende bjergbestigere ? Mange af dem er danske.
Ud over fyret i 78 meters højde, er der på spidsen et lille et for at vise hvor klippegrunden går til. Jeg kan huske en gang for mange, mange år siden, at Oslo-færgen på vej fra København til Oslo stødte på grund her. Stor skandale.....en skide fuld rorgænger var det, der skulle til.


Selvom det var lunt og dejligt, så blæste det en hel del; derfor ser Lillemor mere end påklædt ud med vest og fleece-trøje. Men når man fant læ, som her, så var det bare dejligt at sidde og stirre ud over Kattegat.

Henne ved Naturum var der salg af Honning. Der var også opstillet bistader og en af dem var til offentlig beskuelse; man kunne løfte låget og se de travle bier. Sjovt nok var det kun mænd, der kiggede, kvinderne holdt sig væk. OK - der var faneme mange bier omkring en.
Men meget indteressant var det. Jeg hørte for nyligt i nyhederne, at Bi-avl er det store hit nu om dage. Gad vide om Anita Thomhave Simonsen og hr. Orla (Lige pludselig kan jeg ikke lave Links i teksten, her her er Anita's side: http://paperbowls.blogspot.com ) kunne finde på at slå sig på sådan noget deroppe på Randers-kanten.....sammen med alle deres andre gøremål "på gården" der.
Fra Kullen kørte vi til den lille by/fisker-leje Arild, som ligger på nordsiden af halvøen lidt inde. Den er meget stejl at gå i. Men et herligt sted med flotte og gamle huse. Her kunne man godt blive pensionist :-)
Nedenfor ses en flok blomster. Lillemor og jeg mener, det er hvide, blå og gule Anemoner. Men er det det ???
...og igen nedenfor er der en af de typiske svenske indgangspartier på deres træhuse. Vi bor i træhus og kunne godt tænke os sådan et indgangsparti, men dels er det ikke tilladt af Grundejerforeningen - for helhedsindtrykkets skyld og deri indstemmer jeg - og dels passer det ikke på lige netop vores type træhus...et sort rækkehus med 1.sal på. Men flotte er de.
Nedenfor igen et vue over Arild havn med et blomstrende træ.

Det var vores Søndag. Dejlig tur i godt vejr med dejlige fugle og udsigter og natur. Rart at have Sverige "i baghaven"....

5 kommentarer:

 1. Sanddrossel = ny art for Sverige tøhø.
  Ellers lyder det som en tur lige efter mit hoved :-)
  Dejlige billeder fra landet med et mærkværdigt sprog ;-)

  SvarSlet
 2. Der er kun et d i Sandrossel, Per ;-)

  Mærkværdigt sprog ??? For mig er det "lige så mærkværdigt" som den dialekt I snakker ovre i det sønderjyske.... :-D

  SvarSlet
 3. Og det er rigtig nok Hvid Anemone på billedet, men de to andre er ikke anemoner, den blå er vist en skilla af en art og den gule muligvis Alm. Vorterod!

  Men Kullen er et fint sted, desværre var der ingen Alpesejler sidst jeg var der!

  FDE

  SvarSlet
 4. Halløjsa Frankie. Tak for det med blomsterne....og velkommen hjem fra det store udland. Ligger der en rapport om turen på din side ?

  SvarSlet
 5. Nej, desværre!
  Men Leif lægger en rapport ud på Netfugl.dk på et senere tidspunkt vil jeg tro! /FDE

  SvarSlet