lørdag den 12. marts 2011

Fuglsang, kunst, Skejten, Havørne, bøger....

Idag havde Lillemor og jeg besluttet os til at drage ud i det blå og opleve lidt. På mit ønske tog vi turen til Fuglsang Kunstmuseum beliggende på Lolland ved Guldborgsund lidt syd for Nykøbing ...som ligger på Falster-siden.

Fuglsang er oprindelig et familie-fidei-commis (noget adeligt hurlumhej; de Neergaard-familien) som nu er residens for omtalte Fuglsang Kunstmuseum. Museet hed for nogen år siden Storstrøms Kunstmuseum og lå i Maribo, men er flyttet ud i naturen i helt nybyggede bygninger som var færdigtbygget i 2007.
Som det ses på kortet ligger der en halvø, der hedder Skejten, som ....se senere...
Her ses hovedbygningen af Fuglsang. Der bor stadig en "de Neergaard", men en del af det kan lejes til arrangementer a la bryllupper, koncerter o.s.v.
Her er en gammel Stad-bygning. Her holder Storstrøms Kammerorkester til. Faktiskt en flot bygning, men lyset var skarpt og gav ikke gode betingelser.
Det blæste lidt. Her ses Lillemor på vej mod hovedindgangen til museet. Helt ude i horisonten kan man se Skejten som vi gik ud på bagefter.
På vej ud mod Skejten ser museet sådan ud. Det ligger klods op ad nogen "moderne" ( bygget ca. 1910 ?) bygninger til Herregården.
På museet havde de kun den permanente udstilling hængende og det var godt. Den spænder fra Guldalderen (Købke, Constantin Hansen, Roed) over Skagensmalerne (begge Ancher m.fl.) til Fynboerne (Johannes Larsen, Fritz Syberg, Peter Hansen etc.) til realismens start (L.A.Ring, Brendekilde, Zartmann o.s.v.), modernismens start (Olaf Rude, Jais Nielsen, Hammershøi o.s.v.) til "idag" med Jorn, Elsebeth Alfelt, Carl-Henning Pedersen, Niels Strøbek o.s.v.).
Kort sagt en udsøgt samling der er MEGET værd at se. Faktiskt en af de bedste jeg har set udenfor København.
Billedet ovenfor er af....tada....Johannes Larsen ;-)
Billedet herover er af Jais Nielsen. Det er nok det allerbedste "moderne" maleri JEG kender af danske malere. Jeg kan aldrig blive træt af at se på det kubistiske maleri. "Afgang" hedder det. Det er simpelthen genialt.
Et forlæg i gibs af Bissen's "Den lille hornblæser" i fuld størrelse er der også. Den færdige version i bronze står på hjørnet af H.C.Andersens Boulevard og Rådhuspladsen i København.
Efter kaffe og kage og indkøb af de sædvanlige bøger (hvornår lærer jeg IKKE at købe bøger på kunstmuseer ?) gik vi så ud på halvøen Skejten. Hen ad en markvej med Sanglærker syngende i luften. Dejligt. Og gæs og ænder og svaner på nogen enge. Ude på spidsen vokser der en masse ege-træer; de ældste er ca. 350 år gamle. Og ude på spidsen så og hørte vi Viber, Rødben, Strandskader, Stor Skallesluger, Sang- og Knopsvaner, forskellige ande-arter og sørme også 3 Havørne.
Her kommer det skarpe øje til sin sag. Der følj en Havørn lige foran os og jeg brugte selvfølgelig min kikkert indtil Lillemor spurgte om jeg ikke skulle fotografere den og det gjorde jeg så. Kan I se den ??? Til venstre er der et træ og over dette træ - altså over øen hvor den fløj ud til - lidt under billedkanten, der ses den som en lille klat. Lige efter kom en anden Havørn ind fra venstre og de fløj lidt rundt over øen og forsvandt så.
Her skal I også bruge øjet godt. På en lille Ø sad der en Havørn og pudsede sig. Den sidder lige under træets venstre grene som en sort prik/pæl lige hvor øens kant rammer vand-horisonten i baggrunden. Herligt med 3 Havørne på sådan en pragtfuld dag.
Her ses mine bogindkøb på museet. Den til venstre er fra/om en udstilling der hed "Livslyst" og er på 500 sider og vejer et ton. Den til højre er museets egne bedste billeder og er kun på 140 sider. Pris ialt kr. 484,50. Og hvor helvede skal jeg efterhånden gøre af dem ??? Ja, - sig mig lige det.
Da vi kom hjem lå der i postkassen en brevpakke fra "Bellman-selskabet i Danmark" indeholdende nedenstående bog på 333 sider. "Bellman i billed og digt". Bogen er gratis til udsendt til alle medlemmer af selskabet. Jeg har meldt mig ud, men får af en eller anden årsag stadig medlemsblad og nu også denne gave. Det er okay, synes ;-)
Og så.................................................
...er jeg lige gået igang med at læse ovenstående bog om Jernbanerne under den amerikanske borgerkrig, om deres udbygning til strategiske formål, troppetransporter og alt muligt. Lige hjemkøbt fra Amazon.co.uk. Fyldt med billeder og alt muligt. Meget interessant, skal jeg sige jer.
Læsestof mangler jeg ikke. Har endnu en ordre på vej fra Amazon.co.uk (gæt om hvad) samt liggende på hylder rundt omkring en små 8-10 bøger indkøbt til de lange vinteraftener. Disse sidste er mest om arkitektur, møbler, kunst og biografier.

3 kommentarer:

 1. hej jan!

  Det ser ud til at hve været en begivenhedsrig tur og 3 havørne på én dag, det gør godt nok orla ret misundelig, skulle jeg lige hilse og sige...og jeg ville da selv også gerne have set dem...
  Fuglasang kunstmuseum har jeg ikke set og tror også jeg har noget til gode der...det lyder til at være et ret dejligt område...

  SvarSlet
 2. Det er altid dejligt at havde noget at læse i. Selv har jeg 2-3 bøger jeg endnu ikke har fået læst (købt i sensommeren 2009), samt altid en 1-3 DVD-film på lager til en regnfuld og kedeligt vinteraften.

  Men som du skriver ovenover, så er viberne kommet, sanglærken synger om forår, snart sker det. Vi går mod lyser tider, tider med varme, lys og fuglesang! Glæder mig!!!

  Dejlige billeder af både landskab og Havørne, som er en fugl jeg ikke så ofte ser heroppe i det Vesthimmerlandske som jeg ellers gerne ville! :-)

  SvarSlet
 3. Det lyder rigtig fornuftigt med nye bogkøb. Får man nogen sinde nok. Romaner og noveller køber jeg aldrig, dem låner jeg på BIB. i store mængder, men kunst, have, bolig og andre billed bøger er dejlige at eje. De gamle malere har lavet så meget flot. Jeg er selv betaget af Johanne Larsen museet og Fåbog er også rigtig smukt. Det ser ud til at have været en pragtfuld tur. Man bliver lidt rigere hver gang, en sådan tur er gjort.

  SvarSlet