lørdag den 18. september 2010

Slaget ved Antietam eller Sharpsburg.

I går d. 17. September og for 148 år siden, fandt det blodigste enkelt-dags slag sted under den amerikanske borgerkrig.

Sydstatshæren under General Robert E.Lee var draget nordpå for at føre krigen ind på Nordstaternes område og i dette tilfælde blev krigsskuepladsen den lille by Sharpsburg i den vestlige del af staten Maryland.

På denne dag, d. 17. september 1862, stødte hærene så sammen i det, der skulle vise at blive det blodigste enkeltdags slag under hele borgerkrigen.

Hele 23.000 "casualties" var det samlede tab for begge hære på denne ene dag, da "regnestykket" blev gjort op et par dage efter.

23.000.............23.000......det er tal, der er ufatteligt og altsammen indenfor en dags kampe i det slag.

MIN kommune = Herlev, er på 26.500 indbyggere. Det sætter tallet noget i relief, hvis man kan sige det.

Når overskriften nævner 2 navne, er det fordi at Sydstaterne og Nordstaterne havde forskellige navne for samme slag. Antietam er en lille flod og det er den Nordstaterne navngav slaget efter. Byen - den nærmeste - hed Sharpsburg og det er efter denne Sydstaterne navngav slaget.

Et andet eksempel er åen/den lille flod Bull Run (Nordstatsnavnet for et et slag der) mens Sydstaterne navngav det samme slag Manassas efter nærmeste by.

Men 23.000........

Jeg besøgte Antietam - Sharpsburg i Maj 2012 og der er et par billeder her - udover en masse fra Gettysburg bl.a. - i dette indlæg - Tryk på denne her linie.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar