tirsdag den 31. august 2010

En Fyrste-maler......

Jeg sad og læste en artikel om Fyrste-malere.....faktiskt om Laurits Tuxen, som jo har malet i alle Europas konge-huse m.m. i slutningen af 1800- og begyndelsen af 1900-tallet. Her var så nogen henvisninger/omtaler til andre malere, som også havde malet i Konge- og fyrstehusene omkring samme tid. En af de nævnte var en englænder, endda en selv-lært en, nemlig Gerald Kelly. Han levede fra 1879 til 1972, han blev altså næsten 100 år. Han tog til Paris og lærte bl.a. de franske impressionister personligt at kende og lærte meget af dem. Hjemme igen nåede han helt til top og blev bl.a. chef for diverse Top Institutioner i England. Jeg googlede ham for at se nogen af hans billeder. Og selvfølgelig var der nogle af de royale, men der var også nogen andre spændende at se og læse om. Først 2 af de kongelige: Nemlig den nuværende Dronning Elisabeths forældre:
Her er King George VI i al sin magt og vælde. Det er malet i 1941.
....og her er hans kone, hende der omtaltes som The Queen Mother og som døde som 100 årig for et par år siden. Det må være malet omkring samme tid.
....men så fandt jeg en artikel om "The Newport Nude". Det er billedet blev kaldt siden det vakte furore ved sin visning i Newport i 1947. Selv benævnte Kelly det "DD nude". Initialerne var modellens initialer.
Historien var følgende: Billedet blev malet i 1924 - bemærk året - og købt af Galleriet i Newport, Wales, i 1947 og udstillet der. Det vakte straks opstandelse af 2 årsager. Den ene var DD's - som det kaldtes - noget overlegne og her-bestemmer-jeg og hvem-tror-du-du-er blik. Kig selv og bedøm. Den anden årsag var, at den lokale og meget magtfulde biskop Dorian Herbert of Carleon udtalte sin misbilligelse over billedet og fik det - efter megen omtale og efter adskillige tusinde - op til 20.000 mennesker - havde været og se det - fjernet fra udstillingen og udelukkende fordi........
.........at hun - DD - sidder og ryger. Det gjorde pæne Damer/piger skam ikke i det offentlige rum :-D . Måske de ikke gjorde i 1924 i Biskoppens tid, men dette var 1947 og "døden" = bort-censureringen skulle jo have en årsag. Sådan er der så meget.
Personligt synes jeg det er pissefedt jo mere mere jeg har set på det. Netop hendes ansigtsudtryk er simpelthen kanont.
Jo - og så var der et andet sted lige en skitse til et billede og selve det færdige billede:
Tegnings-skitsen som man kan se er lavet på kvaderet papir af hensyn til korrekt målestoksforhold og placering af de forskellige legemsdele. Et godt "kneb" at bruge, som jeg selv har brugt en gang imellem.
Og så det færdige resultat af Loretta, som modellen hedder. Prøv og se hvor forskellig det færdige resultat er i forhold til skitsen, Pigens holdning og hældning er ændret. Hænderne og deres placering også og hovedet er drejet på en anderledes måde. Jeg synes, som jeg ofte gør, at forlægget eller skitsen er bedst. Det er umiddelbart mere friskt og levende eller hvordan jeg skal putte det.
Men interessant med en engelsk maler. Jeg har tidligere læst en del om den. Det er jo ikke nogen, der gør meget af sig internationalt....måske bortset fra Turner, Constable og Gainsborough......det skulle da lige være malerinden Dora Carrington, som der blev en film om for nogen år siden med Emma Thompson i hovedrollen. HUN var speciel - har læst en del om hende, så måske senere....

7 kommentarer:

 1. Jeg synes, at DD er et utrolig godt billede, selv om jeg også synes, at hun er direkte usympatisk. Det er både smukt og utraditionelt, og det er sandelig sjældent, at man ser det.

  Hvad mon Biskoppen ville have stillet op, hvis maleren havde tilbudt at fjerne cigaretten? Efter min mening gør den ingen større forskel. Det er helt alligevel helt tydeligt, hvad hun er for en person.

  Den anden dame synes jeg har fået en mere levende krop i den endelige udgave, måske på grund af den lille drejning, men hovedet er jo totalt spoleret!

  SvarSlet
 2. Hej Rasmine.

  Hvorfor synes du, at DD OGSÅ er direkte usympatisk ?

  Er det hendes holdning eller stilling eller hendes blik/ansigtsudtryk ?

  Måske at hun - som biskoppen udtrykte det - at hun udviste en foragt overfor/mod beskueren med sit "... noget overlegne og her-bestemmer-jeg og hvem-tror-du-du-er blik".

  Jeg synes netop, at det er DET der gør det så godt.

  Og så 1000-kr. spørgsmålet: Hvad er hun da - helt tydeligt - for en person ?

  Om Loretta - ja - måske er hendes krop mere levende. Måske er det fordi, der er kommet farve og noget dybde i det færdige resultat. Og ja - jeg synes også hovedet i det færdige er kikset.

  Har du nogensinde set Christen Købke's billeder fra Frederiksborg Slot ? Der er et, hvor han har lavet en skitse på stedet, hvor man ser broen over til slottet noget mindre og delvist skjult bag nogen træer. Det færdige billede viser - udover skarphed og flere detaljer - meget mere af broen =træerne er gjort mindre - og en noget mere klar farveholdning.

  Hvis du finder det så gik på dem begge. Jeg synes skitsen er fænomenal god.

  SvarSlet
 3. Hej Jan !

  Ja med kunst er det jo smag og behag...også med mennesker....
  Nå men jeg er ret vild med billedet, som var omdiskuteret dengang og jeg kan godt lide kvindens attityde..sådan udfordrende og som du også beskriver det " noget overlegne og her bestemmer-jeg og hvem-tror-du-du-er-blik"....
  og jeg synes i øvrigt det er et skønt billede og en smuk kvinde...og smukt malet...dejlige farver..
  og så kom jeg til at tænke på et billede som også vakte forargelse i sin tid...Billedet "Olympia" af Manet og selvom hun ikke virker kanp så udfordrende på mig som den rødhårede kvinde af Gerald Kelly, så virkede det nogenlunde sådan på samtiden....

  Ikke for at forklejne Manets "Olympia", som jeg synes er et smukt kunstværk...men bare fordi jeg stødte på den her side, hvor der er en som er blevet udfordret til at male sammenlignelige billeder af smukke kvinder fra kunsten...men i stedet maler kvinder som skind og ben bogstaveligt talt...jeg har ikke tjekket så meget op på, hvad det er for en kunstner, men nu får du lige et link dertil, Jan...og her ses den rigtige udgave af Manets "Olympia" nemlig også.....
  men jeg er solgt til dit billede af den smukke rådhårede dame...og nu har du introduceret mig for en ny kunstner, Gerald Kelly, som jeg ikke kendte i forvejen, altid dejligt at se noget nyt...

  SvarSlet
 4. http://www.google.dk/imgres?imgurl=http://theinspirationroom.com/daily/print/2010/1/manet_olympia.jpg&imgrefurl=http://theinspirationroom.com/daily/2010/anad-contemporary-beauty-ideal/&usg=__r7GWrLY7-RDT15H5mo5OdVI5hUM=&h=1200&w=1600&sz=203&hl=da&start=2&zoom=1&um=1&itbs=1&tbnid=cxJt9O6W9toHqM:&tbnh=113&tbnw=150&prev=/images%3Fq%3Dmanet%2Bolympia%26um%3D1%26hl%3Dda%26sa%3DN%26tbs%3Disch:1

  prøver lige at lægge linket.

  SvarSlet
 5. nå det virker ikke Jan...men prøv at googel følgende: the inspiration room olympia

  SvarSlet
 6. Hej Anita - Ja, også Olympia forargede folk, - der skal ikke så meget til....ligesom Manet' "Le Déjeuner sur l´herbe" = Frokost i det grønne gjorde det.

  Jeg synes, at bare ideen med at lave det motiv, en siddende nøgen kvinde med 2 siddende påklædte mænd og en halvnøgen kvinde stående i baggrunden...ja det er genialt syns jeg. Tænk at få den ide, ik' ?

  Og din link er spændende. Må lige checke den bedre senere.

  Glæder mig at du synes om "DD nude" som Kelly har malet.

  SvarSlet
 7. Jeg skrev jo 'selv om jeg også synes', ikke 'selv om jeg synes, hun også'. Dermed bortfalder spørgsmålet vel?

  For mig er det helt tydeligt, at DD er ekstremt hård og arrogant, og det ligger i kombinationen blikket/ansigtsudtrykket og den måde, hun holder hovedet på - men siden du spørger, er det måske ikke så tydeligt, som det forekommer mig at være.

  Vi kan sagtens blive enige om, at det er den eminente fremstilling af det hårde og arrogante udtryk, der gør billedet så godt, men det fremhæver netop det ubehagelige indtryk, som i alt fald jeg får at damen.

  SvarSlet