lørdag den 7. august 2010

Civil War Reenactment, Jægerpris 2010.

Som det nok er bekendt, er jeg "rimeligt meget" interesseret i Den Amerikanske Borgerkrig - The Civil War - 1861-1865. Der findes foreninger over hele USA, hvor man grupper/foreninger hvori man "lever som dengang" - d.v.s. man har uniformer, man er grupperet i regimenter o.s.v. Stort set alle byer har sådanne foreninger som er baseret på de regimenter de stillede med i Borgerkrigen. Man samles på bestemte dage og genopfører de forskellige slag o.s.v., o.s.v. Der kan deltage fra 50-100 mand til adskillige 1.000'nde. F.eks. er der hvert år et kæmpe arrangement i Gettysburg hvor der deltager adskillige 1000 fra hele USA som bruger deres ferie på at genleve det slag. I 2013 - om 3 år altså - er det 150 år siden, at slaget fandt sted og man forventer - det har jeg læst mig til - at der til det arrangement vil deltage omkring 15.000-20.000 Reenactere fra hele USA og sågar også fra Europa.


I Danmark har man og så en foreninger der omfatter såvel Nordstats- som Sydstatsregimenter og disse arrangerede i fælleskab med svenske, norske og tyske ligesindede et reentactment arrangement her i dagene 5. - 8. August 2010 i Jægerpris. Det var et lukket arrangement, men jeg fik alligevel "sneget mig med på en kigger" - man har vel kontakterne i orden ;-) - og det var idag Lørdag d. 7 jeg var der (jo - jeg har fået henvendelse om at blive medlem, men nej; for fanden da - jeg er snart 55 år, overvægtig, ude af form, problemer med knæ, allergi og mange andre gode undskyldninger...iøvrigt er min interesse ren akademisk og historisk ).


Jeg smider her en stribe foto's fra dagens arrangement - uden yderligere kommentarer andet end at jeg alligevel bukker mig i støvet for deltagernes engagement og indleven i det.


2 kommentarer:

  1. Hej Jan..jeg er sgu lidt benovet over arrangementet..og dine flotte billeder derfra...og her fornemmen jeg helt klart en stor viden og et stort engagement...det oser bare ud af dit indlæg og billederne....jeg ville godt nok kigge hvis jeg så sådan et arrangement her nede på engen ( men jeg ved jo godt det var et lukket arrangement)....det ser ret livagtigt ud og du formidler godt nok det supergodt....

    SvarSlet
  2. Hej Anita.

    Ja - jeg var en ud af 2 "civilister" der havde fået lov til at komme med på "en sniger". Og ja - det var lidt af en oplevelse at stå ved kanonen da kavaleriet angreb lige "mod os". De der heste (med ryttere) er altså store når de kom galoperende lige "mod os" og rundt "om os".

    ...og alle de undskyldninger - dem jeg i indlægget har anført i kursiv - kom noget til skamme, for ca. 50 % af deltagerne var over 50 år, lettere overvægtige o.s.v., o.s.v. ..:-D .. men altså, det er altså ikke mig, det der at "lege røvere og soldater", men faneme om jeg ikke har fået (mere) respekt for dem der udøver deres interesse på den måde. De sov der ovenikøbet i de der 4 dage arrangementet varede; altså i de der telt uden bund, på halmbunker og kun med tæpper..DET er da imponerende, ik' ?

    SvarSlet