tirsdag den 24. august 2010

Berlin - August 2010

Lillemor og jeg har lige været en uge i Berlin. Vores første tur dertil. Efter anbefalinger af familie o.s.v. Altså den by måtte vi da rejse til o.s.v. så "endelig" fik vi taget os sammen og har altså lige været der en uge. Vi boede i Meinikestrasse, en sidegade til Kurfürstendam og små 5 minutters gang fra Gedächtniskirche og det samme til U- og S-Bahn (og busser) stationen "Zoologischer" , altså smaddercentralt beliggende.

Det er en imponerende by på mange måder; for filen da, hvor der er mange tøj- og skobutikker i den by, og restauranter/cafe'er. Imponerende også at man har prøvet og stadig prøver at gen-bygge de gamle kvarterer på den måde, at husene nok er nye (beton o.s.v.) men facaderne laves med mursten, puds, sandstensblokke, søjler, krummelurer, figurer, vinduer og gesimser m.v. som i gamle dage og efter gamle billeder af husene, så man mange steder tror sig hensat i en gammel by. Ved Unter-den-Linden vil man sågar opføre et "gammel slot" som det var dengang overfor Altes-Museum. Omvendt er Potzdamer Platz enormt moderne med bygninger i glas og stål; især SONY-Center er imponerende. Denne plads er faktiskt ret flot modsat Alexander Platz som jeg synes er kaotisk og rodet og uden struktur/sammenhæng.

Men altså - vi tog et område hver dag og så lidt af hvert og lidt på museer. Vi gik selvfølgelig en del men brugte så sandelig også U-Bahn, S-Bahn, Busser og Sporvogne. Man se meget mere på den måde (U-bahn undtaget selvfølgelig) når man bevæger sig rundt i byen. Kun en dag var der en smule regn ellers varmt 25-30 grader næsten hver dag. Puha.

Her ses ut. ved Brandenburger Tor. Pladsen er rimeligt renoveret med passende bygninger.

Vi var selvfølgelig på Museums-Insel og se Pergamon-Museet. Her var der bl.a. en sær-udstilling hvor man viste, at Marmorfigurerne i Antikken faktiskt havde været bemalet og ikke bare hvide/naturlige som vi kender dem idag. Man har fundet farve-rester på dem (både de græske og de romerske) og så prøver at rekonstruere dem på gibsafstøgninger. Tankevækkende og flot. Et eksempel her på ses nedenunder:
Som sagt boede vi ved Gedächtnis-Kirche. Kun tårn-ruinen står tilbage. Til gengæld har man opført et nyt klokketårn og kirkerum - på hver side af ruinen - i beton og blå glas-sten. Se nedenfor.

Hjemmefra havde vi bestilt billetter til en koncert der - i kirkesalen - med "Berliner Schloss Orchester" og det var sgu' flot og godt. De var alle udklædt i Barok-tøj og musikken var af Bach, Mozart, Händel m.fl. og det er jo fed musik - har en masse cd'er med Mozart og andre fra barokken.
Herunder ses Trappe-rummet i Landes-Gericht. Det var ligesom at stå i en lagkage. Trapper i elipse-forme snoede sig op og ned hele vejen rundt. Fantastiskt.

Et andet museum vi var på var Teknisk museum med bl.a. lokomotiver o.s.v. Herunder en kopi af den gamle Anhalter Bahnhof, som fik et ordentligt pulver under krigen. Bemærk indgangspartiet.
...og herunder ses hvad der i dag er tilbage og som har fået lov at stå; kun en del af indgangspartiet:
Der er mange ting at se i Berlin. Herunder et kloakdæksel (de var alle ens), hvor man kan se de forskellige bygninger i Berlin; Fjernsynstårnet, Brandenburger Tor, Olympia Stadion, Sieges-søjle o.s.v.
Vi så og oplevede mange ting dernede i Berlin og som bare er vist en brøkdel af her. Bl.a. var vi også i Zoo og det var rystende at se hvor dårligt den er indrettet. Små bure, meget små altså, til rovdyr m.m. Helt utidssvarende. Flere dyr end i Københavns Zoo men for pokker hvor dyrene har dårlige forhold dernede.
Mad og vin og øl blev nydt. Vi fik fisk stort set hver dag. Og Grau-burgunder vin = nam-nam.
Så alt i alt en udmærket oplevelse i en meget forskellig by. Nu har vi været der. Men den har slet ikke samme intensitet som f.eks. London og Paris og Stockholm.....eller København. Mange vil nok være uenige med mig (os).
Slutteligen: Vi opdagede en butik der solgte alt indenfor modelbyggeri og tinsoldater. De havde en imponerende afdeling med bøger og sådan noget militær-halløj. Jeg fik lige købt 5 bøger med hjem om den amerikanske borgerkrig ;-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar