mandag den 21. december 2009

84 Charing Cross Road.

Model af Jørgen Frank.
Bøger. Idag sad jeg og læste Politiken's Bog-sektion på nettet og faldt over en artikel: "Kunsten at indbinde bøger" om en udstilling om bogbinding på KunstIndustrimuseet i København. Artiklen er illustreret med et foto af en miniature model af en Boghandel og jeg studsede så lidt over den model; den forestiller nemlig en boghandel i London, Marks & Co., beliggende på 84 Charing Cross Road.........og den er der lavet en fantastisk film om.
Filmen hedder "84 Charing Cross Road" og bygger på en bog af en amerikansk forfatterinde Helene Hanff og er vel nærmest selvbiografisk.


Hovedpersonerne i filmen er Helene Hanff (spillet af Anne Bancroft), forfatter og Frank Doel (spillet af Anthony Hopkins), boghandler og går godt ud på følgende:

En amerikansk forfatterinde i New York skriver i 1949 til en engelsk boghandel (og antikvariat) om en bestemt bog. Hun modtager den med et brev en måneds tid senere og så fortsætter det ellers med yderligere bogindkøb og brevveksling mellem Helene Hanff og Frank Doel. Hun sender sågar - da England efter krigen er ramt af store restriktioner - fødevarepakker til Frank Doel (som deler dem med de andre ansatte). Lidt personligt kommer der også ind i det, da hun i brevene spørger om hans familie o.s.v. og dermed får lidt at vide. Dette foregår over en periode på godt 20 år indtil hun en dag får et brev fra en af de ansatte, at Frank Doel er afgået ved døden. Da hun er kommet til lidt penge tager hun til London og når at se Boghandelen tom, da den er lukket kort for inden.

OK - det er ikke den vilde handling, der er i filmen, men skuespillerne - især Anne Bancroft og Anthony Hopkins - og deres præstationer i filmen er simpelthen sublime. Der er en fantastisk stemning i den film.....som jeg selvfølgelig har (før på video og nu på DVD) og som jeg ser med jævne mellemrum. Den skal bare opleves.

Lidt af samme stemning som der også er i filmen "Resten af dagen" hvor Anthony Hopkins spiller sammen med Emma Thompson....og diamentralt modsat de roller, som Hopkins ellers er kendt for; Hannibal Lecter i "Ondskabens Øjne", Faderen i "Legendernes tid", Nixon i "Nixon" o.s.v.

.....og så har jeg i forgår bestilt/købt en bog hos Amazon.co.uk, nemlig G.Moxley Sorrel:"At the right hand of Longstreet: Recollections of a Confederate Staff Officer" . Spændende at se om jeg bliver "charget" en masse i moms, told og andet skidt dennegang (bogen er en selvbiografi af en amerikansk borgerkrigs stabsofficer hvis det skulle have nogen interesse).

.....og så står jeg iøvrigt i et mindre dilemma; skal jeg med de indtil videre nu 3 indkøbte Johannes Larsen træ-snit udskifte de gamle rammer til nye ? Jeg er sikker på, at rammerne er ligeså gamle træ-snittene. Sådan ser de ihvertfald ud - gammeldags og let skrammede. På den ene side ville det måske gavne/se pænere ud med nye Passe-Partout og rammer. Og ens. På den anden side, så er der noget over de gamle rammer, noget autentiskt eller lignende.
Nogen gode bud til mig om hvad jeg skal gøre ?

2 kommentarer:

 1. Hej Jan
  Den her gang har du købt i den rigtige Amazon, så du slipper for tillægsstraf m.m. ;-)
  Og så kom jeg jo til at tænke på de fantastiske boghandler - i 6 etager - i London - det må snart være tid igen...
  Kan du og din familie nu have en rigtig glædelig jul og et lykkebringende nytår!

  SvarSlet
 2. hej Jan !

  Føst vil jeg ønske dig en rigitg glædelig jul både til dig selv og til din familie.....kunne forestille mig der gled et glas whiskey ned, eller to....julen er jo til for at nydes og som jeg jo kan fornemme er der en god livsnyder i dig.....
  jeg får lige lyst til at skrive lidt om vores oplevelser med nogle af Johannes Larsens træsnit....vi har købt nogle stykker, som vi har givet nye rammer, nogle har jeg gjort selv....købt rammerne og lavet passepartpoutét....og det er gået fint...dog skulle jeg passe godt på med nogel af trykkene, der var lavet på meget tyndt japanpapir, men det gik fint bare je gpassede lidt på, når jeg tog det ud og monterede det igen....
  Vi havde dog et enkelt af en bekkasin...og det var ret brunt og en smule i stykker...det var ret skørt i det ( det var også japanpapir) og det lod vi blive i rammen, for jeg var rimelig sikker på, at det ville gå i stykker, hvis jeg tog det ud.....
  Men ellers gik det fint....jeg synes det er pænt med originale rammer, men hvis de er skrammede så kan det være pænere med nye...man kan måske få nogle lignende eller i samme stil.....
  Er du for usikker på det...så ville jeg lade det være i den gamle ramme ( siger Orla også lige til mig)...men det kan jo også være man kan få nogen til at gøre det.....
  Flotte er billederne i hvert fald...

  Rigtig glædelig jul....

  SvarSlet